Johan Keijnemans

Jan Keijnemansaanschouwt het levenslicht in 1908 op 10 augustus. Hij wordt genoemd of naar het zesde kind van opa Fort Johan, dat slechts 21 maanden oud wordt of naar de derde broer van opoe. Het wordt langzamerhand druk in ‘huize Dirk en Trijn’ Keijnemans. Het is een hele opgave om alle monden te vullen, maar klagen hoor je ze niet. Opa werkt als het maar even kan zo lang mogelijk en opoe gaat er trouw op uit. “Net wor’s wakker, ik mot gaon melken, lè goe op de kainder. En dat om een uur of zes ’s morgens.

Ook Johan doorloopt op de steenfabriek alle stadia, maar hij voelt zich het best thuis bij de pers. Die droge stenen, daar heeft hij niets mee en aan sorteren denkt hij al helemaal niet.  In 1938 kom ik hem in de boeken tegen als machinale kleibereider, later is hij de persmeester.

Op 20 maart 1934 trouwt hij met: Gerritje Wilhelmina van Herwijnen die van 9 september 1910 is, de bakster. Zij komt helemaal uit Brakel en haar vader heeft de bekende bakkerij “Van Herwijnen”. Vanuit zijn huis kijkt Johan er zo op. Zij gaan ook op de oven wonen, tegenover opa Dirk in het huis waar broer Jan tot zijn conflict met baas Spiesen woonde. Ze komen als vanzelfsprekend in een afhankelijke positie en stellen hun gedrag daarop af. Ja, Heuff heeft al die jaren een goeie aan Johan. Hij koopt een leuk huis van baas Spies, links aan de oprit naar de fabriek aan de dijk. Gerrie werkt jaren in bakkerij bij haar vader en later bij haar broer en bedient ook wel in het winkeltje.

Johan en Gerrie komen we samen op de zang tegen en die twee zingen wat af bij Excelsior. Een foto wijst het uit. Daar worden twee zonen geboren:
1. Antonie (Tonnie) Keijnemans, genoemd naar de overleden broer van zijn vader. Hij is van 09-09 1934, monteur van zijn vak. Tonnie trouwt op 15-12- ’65 met : Maria Cornelia van Leersum (Riet),geboren 14-06-1944, winkelbediende in de zaak van haar vader in Herwijnen Tonnie overlijdt al op jonge leeftijd op 10-09-1988 in Gorinchem. Riet trouwt op 12 oktober 1999 met:Sipke Stol, onderwijzer, die de familie DVD heeft gemaakt en bij tijd en wijle optreedt bij feesten en partijen op keyboard.
Uit het huwelijk met Tonnie zijn geboren:
* Jenneke Elisabeth Wilhelmina Keijnemans (Elna), geb. 28-11-1969, de assistent drogist welke 06-06-2001 gehuwd is met Daniël IJzerman en zij hebben twee kinderen:
* Floor IJzerman : d.d. 25-12-2001
* Niels IJzerman : d.d. 15-04-2003

De tweede dochter is:Johanna Wilhelmina Keijnemans, 14-09-1973(Jolanda), de magazijnmedewerkster getrouwd met Edwin Kouvelt en zij zijn de trotse ouders van:
* Kim Kouvelt d.d. 08-09-2003

Johan(Jo) Keijnemans, geboren 11-03-1938, genoemd naar Johan van Herwijnen, zijn opa van moederskant, beroep banketbakker, trouwt op 03-08-1960 in Meppel met: Johanna Adriana Mansveld, visverkoopster in de zaak van haar vader.Zij hebben één zoon:
Johan Keijnemans, roepnaam Johan, genoemd naar zijn opa Johan Keijnemans,geboren op 05-01-1962,woont in Assen en werkt bij de Marechaussee en is op 06-09-1985 gehuwd in Assen met: Sietske Coenradie, roepnaam Sita Zij hebben twee kinderen:
* Michael Coenradie, geboren 07-10-1987 in Kampen
* Danny Coenradie, geboren 26-08-1989 in Berlijn

Echter in 1970 is Johan de persmeester, hij houdt er de gang in om aan de nodige tiens te komen. En op een storing zit Johan niet te wachten. Dan is hij helemaal van slag. Op een holletje gaat hij naar de machinekamer en doet zijn relaas, een traantje wegpinkend. Al te technisch zijn de Keijnemansen niet. De storing zelf oplossen ziet Han niet zitten.Trouwens waarom zal hij, de machinisten worden ervoor betaald, maar die hebben zelden haast.

Het is net zoiets als een band plakken. Daarvoor gaan Keijnemansen; naar Hannes Brinkman. Ddie heeft ervoor geleerd en het is net zo makkelijk.Maria van Anrooij is daar heel erg verbaasd over als haar band stuk is. Geen van de jongens wil hem repareren! Zo zout heeft ze het nog nooit meegemaakt.

Die a-technische kant blijkt ook hieruit dat er geen zoon of dochter van Dirk en Trieneke ooit een auto hebben gereden. Oom Jan uit Lobith komt op latere leeftijd echter naar Vuren op een scooter en met een ‘ijzeren hond’, een Heinkel. Hij vormt de uitzondering op de regel dat een Keijnemans van nature a-technisch is. Ik heb een foto waarop hij aan zijn brommer zit te sleutelen. Het meerijden, misschien zelfs het plaats nemen in een auto, vindt een echte ‘keijn; maar zo zo, Jantje Antoinetta zit nooit op haar gemak. Rinus “kik uit, der kom een fiets”. Antwoord : ”Rijde gij of rij ik”.

Alleen Mijntje heeft plezier in de auto. Het kan haar niet te hard gaan met Jan Verzijl aan het stuur. Later is ze met haar elektrische rolstoel een gevaar in het verpleeghuis en ze mag beslist niet de weg op.

Daar vraagt ze echter: “kan dat ding ook opgevoerd worden”? Levensgevaarlijk! Mijntje ziet op hoge leeftijd, zoals ook vroeger, noch leeuwen noch beren op haar pad! Van de schoonzoons rijden er drie, maar de dames laten het allemaal afweten. Ze zitten zich er wel allemaal graag tegen aan te bemoeien!

De derde generatie volgt aarzelend, maar bij de vierde is het hek van de dam. Al is de P.C.Hoofttractor nog niet zo ingeburgerd. Nee patsers zijn het, over het algemeen, niet die Keijnemansen. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.

In 1951 wordt Johan genoemd in de matploeg en hij verdient hiermee f.1,22 per uur, hij komt er graag het bed voor uit. 'Der uit Han, matten!’,roept tante Gerrie. Kassa!

Dat Johan nog gevoetbald heeft bij F.C. “Stormvogels” is nog maar kort bekend, maar hij prijkt toch echt op een elftalfoto. Dit verklaart tevens waarom hij tot vrij hoge leeftijd de wedstrijden bezocht.