Geertje Cornelia Keijnemans

Het schitterende resultaat in 1920 is Geertje op 23 augustus, later Gert in de volksmond, genoemd naar het dochtertje van opoe Fort dat slechts 21 maanden oud in 1878 overlijdt aan mazelen. Maar opoe Trijn gaat het steeds moeilijker af. ’t is dat Net er is, want anders kan het niet, maar die is ook al weer een jaar of achttien en zij heeft een oogje laten vallen op Rinus van Hannes de Leeuw. Wat te doen als ze het huis uit gaat? Opoe weet het niet, maar tijd brengt raad. Opa maakt zich daar geen zorgen over, als ze trouwt kan ze toch nog wel komen werken. En zo gebeurt het ook. Nee, haar fiets krijgt ze bij haar trouwen niet mee. Ze komt maar lopen. Opa’s wil is wet!

Op de ovenbuurt is het wel gezellig.
Op zaterdagavond gaan de kinderen iets kopen bij Aant van Kobuskus.Die woont op de hoek tegenover her huis van de baas. Ze heeft enkele planken in de bedstee. De kinderen proberen haar nog te flessen. Bij het kopen van verrasssingstoffees leiden ze de niets vermoedende Antje af. Ze trapt erin en de kinderen kijken gauw of er een papiertje in zit. Zo niet, dan leggen ze hem terug en zoeken een andere uit. Er is niets nieuws onder de zon. 
Gert gaat ook trouw naar de meisjesvereniging ‘Martha’. Ze is een lief meske, dat zie je zo op de foto, de hand aan de mond. Als ze rond 1933 van school af komt heeft ze al gauw een dienstje. Nee op de oven komen de meiden niet meer te werken. Die tijd is voorbij. Uiteindelijk komen we haar, dan is ze ongeveer 16 jaar, tegen bij de familie Van den Heuvel en Nel Bollee in Gorcum.
Ze heeft dan ook een nieuwe fiets, van de ‘mert’ voor f.24,-. Opa heeft hem gekocht en Gert moet elke week een afgesproken bedrag terugbetalen.
Gert kan met alle mensen op de buurt goed opschieten. Floor Acquoy woont naast hen, dan komt ome Jan en tante Toon en Gijbert en Art. Jan en Heintje en later Johan en Gerrie zitten op de hoek, gevolgd door Hendrik van Wijk en Aai de Kuul. En aan het eind zitten dan ‘Hupke van Weelden en Knelemeu’ met Willem, Jan en Hendrik.


Oorlog of geen oorlog, Geert stapt op 3 december 1941, ze kan niet wachten, in het huwelijksbootje, ze trouwt met : Aart de Jong: geboren op 30-06-1918 in Hoog Blokland en ze gaan daar aan het kanaal, Bazeldijk nr 61 wonen. Later komen we het stel tegen in de Minkeloos waar ze een voorhuis van een boerderij betrekken. Maar Aart heeft zijn zinnen gezet op een eigen spulletje en dat vindt hij in het hart van het dorp aan de Dorpsweg, een boerderijtje met een rieten dak. De laatste jaren brengen ze door in een comfortabele bejaardenwoning aan de Distel.

Aart werkt op de boerderij, gaat in dienst, is medewerker op een melkfabriek en eindigt zijn werkzame leven als baas / voorman op de Betondak. Aart zit overal op en in. Wil somt het als volgt op  ziekenfonds, EHBO , Brandweer , Bond NVV , Buurtvereniging, Pluimveevereniging enz, en daarbij heeft hij nog een grote groententuin om bij te houden. Hij is niet slechts een meeloper, een consument van verenigingswerk, nee hij staat in de frontlinie hij loopt voorop. Doet zijn deel van het werk, ook bestuurlijk. Zo ook in zijn hobby, de grote hoenders zijn z'n passie: Brahma’s en Orpintons. Altijd met zijn kippen bezig en hij valt altijd in de prijzen. De bekers in de kast van tante Geert getuigen er nog van. Zij is er wat trots op al laat je dat als echte Keijnemans natuurlijk niet weten. Voorzitter van de hobbyvereniging ‘kleindieren’, organisator van de tentoonstellingen, shows, erop uit voor sponsors, kippen inenten voor de dierenarts, jureren van dieren op scholen op dierendag.

Geert en Aart krijgen twee kinderen:
a. Catharina Petronella (Rinie) den Hartog , geboren. 09-08-1942, van beroep coupeuse trouwt met Jan Lodewijk den Hartoggeboren 10-03-1940, metselaar in ruste en hobby-boer van schapen, kippen en eenden en misschien op de duur wel een ‘beestje’. Jan en Rien trouwen op vrijdag 16 september 1966 te Hoogblokland en zij hebben twee kinderen:
* Gerco den Hartog, geb. 13-05-1969 , van beroep kraamverpleegster en directrice van een bedrijf om caravans te stallen. Dus caravanners voor een zacht prijsje bij Gerco onder de pannen. Zij is getrouwd met: John Haag, geboren 11-01-1967 in Nieuwland, die een eigen transportbedrijf heeft en samen zijn zij de trotse ouders van: 
* Jari Haag, d.d. 24-02-1998
* Maartje Haag, d.d. 07-06-2001 één van de tweeling en
* Jorine Haag, d.d. 07-06-20001, de andere van de tweeling. Zit ‘t in de familie, tweelingen?
* Sjanne Haag, d.d. 23-06-2006.

* Jan Lodewijk den Hartog, geb.05-12-1970, monteur van beroep en hij is op 05-09-1998 gelukkig getrouwd met Bianca van der Plaat,geb. 28-03-1973. Jan en Bianca worden bezig gehouden door Jan Lodewijk den Hartog, geb. 08-06-2003.

De tweede dochter laat niet lang op zich wachten.Op 31 maart 1944 wordt geboren: 
b. Willempje Anneke (Willie) de Jong. De afkomst van de naam lijkt duidelijk of ook niet. Vernoemd naar haar tante? Maar die heet officieel Mijntje. Of naar de opoe van Opa Dirk, Wilemijntje van der Giessen, ik heb ze al genoemd, dikke Mijn, maar dat is een Willemijntje. Anneke spreekt voor zich. Wil weet het zelf echter het beste, Willempje is naar een broer van vaders kant vernoemd, niks geen ‘dikke Mijn’!

Zij is de naaister in de familie, als haar zus coupeuse zo je wilt, al houdt ze zich momenteel vooral bezig met het vervaardigen van prachtige wenskaarten. Willie huwt op 11 september 1964 met: Aalbert (Bert) de Jong, geboren op 30-08-1942, die gewerkt heeft als automonteur, lasser, verkoper van ijzer en garagechef. Hij wordt geboren in Schiedam, dat is ver weg. Hij woont, als Willie hem leert kennen in Giessenburg. Daar worden ook hun beide kinderen geboren:
* Geertje Cornelia (Gera) de Jong, d.d. 19-08-’65, horecamedewerkster, die in Johannes Gijsbert (Hans) de Groot, 18-10-1961, de vrachtwagenchauffeur, de man op het witte paard ontmoet en samen hebben zij twee kinderen:
* Albert Arie (Arnoud) de Groot, d.d. 09-07-1994
* Willeke Anneke (Annoeska) de Groot, d.d. 26-02-1997

* Cornelis(Carolus), d.d. 30-01-1972 werkt als monteur, rijdt op de bus en is nu leraar. Hij volgt 7 jaren na Gera en hij deelt het huis met Corlinda de Groot : d.d. 06-08-1979, onderwijzeres, van de overkant. Gera en Carolus wonen in Giessenburg.

Het valt me nu ineens op dat de Waal een natuurlijke grens is geweest voor de verspreiding, de Keijnemansen zoeken hun liefjes aan de rechter Waaloever. Steken nooit eens over, tot Carolus de brug over gaat.

Willie en de kinderen moeten hun man en vader al vroeg missen, Bert overlijdt op 28 april 2004 en met de bede: “God in de Hemel hoor ons aan, geef ons kracht om door te gaan”, neemt de familie bedroefd afscheid.